Reportage 2018.
 

Sång och musik i Advent i Gladhammars Kyrka 2018-12-09
 
En mörk, mulen och mild 2:a Advent men en fullsatt kyrka (375 personer) gav ljus och värme och gjorde att kvällen blev mycket lyckad.
Efter klockringning inledde musikkåren traditionsenligt med Adeste Fideles och fortsatte med Advent i Gunnar Anderssons arrangemang. Tillsammans med manskörerna och med Roger Appelqvist som sångsolist framfördes Gören Portarna Höga.Manskörerna sjöng Julen Är Här, Staffan Stalledräng och Stilla Natt.Jonas Ålstam var trombonsolist i The Holy City (Den heliga staden).  Kåren fortsatte med Epilogue (Ur en vintersaga). Därefter spelade vi När Det Lider Mot Jul och The Christmas Song (Vilken underbar jul).
Mankörerna sjöng Nu Tändas Tusen Juleljus, När Juldagsmorgon Glimmar och Jul Jul Strålande jul.
Manskörerna uppvaktade Gunnar Andersson som nu gjorde sin sista konsert med kåren. Man tackade för gott samarbete och överlämnade blommor och present samt stämde upp i ”Sångarhyllning”.
Efter andakt avslutades med att Tommy Persson var trumpetsolist i O Helga Natt.
Dirigenterna Jeanette Hedlund, Thomas Åstrand och Gunnar Andersson (med ett extra stort paket) avtackades från församlingen och den stora publiken gav de medverkande stora applåder.
 
OBS! Hela konserten finns inspelade på Youtube. (Sång och musik i Advent med Västerviks, Vena- och Kristdala manskörer och Gunnebo Musikkår i Gladhammars kyrka 2018).
 
Nu tar Hemsidans redaktion julledigt. Tack alla som bidragit till vår fina Hemsida.
 Vi önskar alla medlemmar, publik och sponsorer en God Jul och Ett Gott Nytt År.
 
//OLA       

Julmässa på Frälsningsarmén den 1 december 2018
 
 
Mycket folk hade samlats när församling och musikkår stämde upp i psalmen Gå Sion Din Konung Att Möta. Vi fortsatte med Adeste Fideles , Advent och Gören Portarna Höga där Roger Appelqvist var sångsolist. Peter Andersson spelade trombonsolo i The Holy City.
Epilogue ur Lars-Erik Larssons En Vintersaga var nästa stycke och därefter spelade vi The Christmas Song för att avsluta med O Helga Natt med Mats Nilsson som trumpetsolist. Kårens medlemmar avtackades med varsin present att hänga i granen. Vår dirigent Gunnar Andersson fick en speciell present då han gjorde sitt sista framträdande som dirigent för kåren på Frälsningsarmén. Totalt blev det 44 gånger.
 
OLA

Sista repetitionen för 2018 den 4/12 i Gunnebo Folkets Hus.
 
Efter en stunds repetition inför 2:a Advent i Gladhammars Kyrka samlades vi runt de dukade borden. Peter Andersson i egenskap av rektor för Kulturskolan meddelade att man nu löst dirigentfrågan genom nyanställning. Gunnar har under flera år velat ha en ersättare men lojalt fortsatt tills frågan nu är löst. Peter betonade också att han föresatte att alla fortsätter i musikkåren under nya dirigenten. Till ny dirigent har anställts Annika Ronngaard. Annika har varit vår vice dirigent under flera år samt spelat i kåren och varit mångårig dirigent för Rosenfors Musikkår. Hon hälsades välkommen av alla närvarande med en varm applåd och fick en blomma som nu var en knopp men som vi hoppas kommer att blomma ut i framtiden.
 
I sitt tack till Gunnar betonade Ola hur Gunnar på ett förtjänstfullt sätt ställt upp och fått den fina kvalité som kåren har i dag. Gunnar har varit dirigent för musikkåren i 45 år, genomfört ca 1.300 repetitioner och ca 600 konserter. Gunnar har lovat att fortsätta som trombonist i kåren vilket vi gläds mycket åt. Under stora applåder överlämnades en gåva från kåren i form av Henry Gustavssons staty ”Genombrottet” (vilket finns i naturlig storlek på Spötorget). Efter denna känslosamma avtackning kändes det gott att ta del av Birgittas fina jullandgång. Hon fick även blomma för sin fina service vid alla repetitioner. Det hela avslutades med att Ola fick en blomma av kåren för nedlagt arbete under 2018.
 
OLA   

Höstkonsert i Västerviks Teater & Konferens med Gunnebo Musikkår den 27 oktober 2018
 
Trots väder med snö och regn lockade vår konsert mycket folk.
En fulltalig kår inledde med Sam Rydbergs marsch Till Fronten och fortsatte med Jag hade en gång en båt samt Jämtländsk Brudmarsch i ett fint arrangemang av vår unge trumpetare Michael Björk. Vi fortsatte med Strauss och Co med mängder av wienermusik. Svängiga Copacabana värmde publiken. Eftermiddagens första solist var Annika Ronngaard med sin baryton där hon på ett förnämligt sätt tolkade den fina balladen The Rose. I Glenn Miller in Concert spelade vi flera av hans kända melodier. Marschen In Treue Fest var nästa stycke. En marsch som åter blivit regementsmarsch för Gotlands Regemente när detta åter ”uppstod” under 2018. För att hedra J.Sylwain spelades Dansen går på alla bryggorna och Titta in i min lilla kajuta. Liselott Göthe var utmärkt solist på altsax i Star Dust. Kåren fortsatte med Hasta Manana varefter Mats Nilsson på sin trumpet framförde ett fint solo i Anthem. Kåren fortsatte med ABBA Gold och avslutade konserten med We´ll meet again. Dirigent och solister avtackades med blommor och stora applåder från publiken som framkallade ett extranummer, Under blågul fana. Gunnebo Musikkår byter nu ut konsertprogrammet till Advent-  och Julmusik inför framträdanden med denna repertoar.
 
//OLA 

Jubileumstattoo i Hultsfred 2018-09-08
 
I regnväder startade vi bussfärden med Thomas som förare mot Hultsfred. Det var 26 musiker som ställde upp. När vi kom fram hade regnet upphört och under resten av dagen sken solen från en klarblå himmel.
Vi bjöds på en god frukost på hotell Hulingen innan vi samlades för en inmarsch. Första kår som marscherade in var 80-års firande Vena Musikkår, därefter följde Vimmerby Musikkår och som nummer tre var det vår tur att marschera in på torget till marschen Norrköpings Hemvärn (Överste Wadner). Den fjärde kåren som marscherade in på torget var Rosenfors Musikkår vilken firade sitt 70-års jubileum.
På torget spelade alla kårer gemensamt Hultsfred marsch ett stycke som Ingemar Badman skrivit till Hultsfreds Sommarorkester 1999. Gunnebokåren framförde Just a Gigolo och när alla kårer spelat var sitt stycke spelade vi gemensamt Kungliga Kronobergs Regementes marsch. Vårt andra nummer var Thank you for the music varefter kårerna gemensamt avslutade med Under blågul fana. Vår utgångsmarsch var Military Escort.
Efter föreställningen, vilken lockade stor publik, bjöds alla medverkande på en god måltid på hotellet. I samband med detta framförde Gunnebo Musikkår ett tack för att vi fick vara med samt överlämnade vårt standar samt en penninggåva till de jubilerande kårerna från Vena och Rosenfors.
Gunnebo Musikkår tackar Vena och Rosenfors för ett väl genomfört arrangemang och hoppas vi kan ses 2019 i Västervik.
 
//OLA.

Konsert vid Gränsö Slott 2018-06-17
Tunga regnmoln och efterföljande regn satte stopp för vår konsert utomhus. I stället flyttades den till Magasinet och publiken uppgick till ca 100 personer. Vi spelade ur vårt sommarprogram och avslutade spelåret som sig bör med Under Blågul Fana. Nu väntar ett välbehövligt sommarlov. Tack all musikanter, en trevlig sommar och väl mött igen till hösten.
 ///OLA

Västrums hembygdsdag söndag den 17 juni 2018
När vi samlades vid kyrkogårdsmuren slutade regnet. Vi spelade Land du välsignade och
Härlig är jorden varefter vi marscherade till Norrköpings Hemvärn (Överste Wadner) upp till
Hembygdsparken. Där spelade vi ur vår sommarrepertoar. Efter spelningen bjöds vi på härliga
strömmingsburgare och kaffe med dopp. Ganska mycket folk hade samlats. En härlig tradition
att bevara.
///OLA


 

Konsert i Stadsparken Västervik 2018-06-12
Inför en ganska stor publik genomförde kåren sin årliga konsert i Stadsparken. Vi framförde vårt sommarprogram 2018. Tommy Persson var solist i A Trumpeter´s Lullaby. Efter att ha mottagit applåder från publiken passade kåren på att uppvakta inför hans stundande 50- årsdag. Han fick kårens standar samt presentkort och ett fyrfaldigt leve av kåren och publiken.
                                        ///OLA


 

Sveriges Nationaldag 6 juni 2018
 
Årets Nationaldagsfirande genomfördes i perfekt sommarväder, soligt men inte för varmt. Musikkåren spelade inledningsvis några marscher på Spötorget och därefter avgick marschen mot Stadsparken. Inför en mycket stor publik spelade vi "Svenska arméns paradmarsch" när svenska flaggan hissades. Vi och publiken fick sedan se och höra ett omväxlande program med bland annat dansare, sång, slagverksensamble, pianosolo och manskör. Musikkåren spelade "Öppna landskap", "Under blågul fana" och naturligtvis också nationalsången.
 
//Malin

Invigning av Äldreboendet Korallen den 2 juni 2018

I tryckande värme, på gränsen till att vi kunde genomföra vår spelning, möttes vi av stor
publik framför det nya Atriumbyggnaden som förenar Äldreboendet och Trygghetsboendet.
En mycket stor publik med såväl boende som besökare hade samlats när vi från en skuggig
plats spelade några stycken från smånoter och vårt marschhäfte. Därefter skedde själva
invigningen som förrättades av BostadsBolagets VD Sven-Åke Lindberg och
kommunstyrelsens ordförande Thomas Kronståhl.

//OLA

Konsert den 29 maj 2018 i Bruksparken Ankarsrum

Den vackra parken mötte oss med ett strålande sommarväder och en talrik publik på ca 75 personer. Musikkåren var väl representerad i alla stämmor och spelade igenom hela vår- och sommarprogrammet 2018. Vi tog även en kaffepaus mitt i konserten där publiken kunde köpa och vi bjöds på gott kaffe med dopp. En härlig kväll i Ankarsrum avslutades med We´ll meet again.

//OLA

Gunnebo Musikkårs 1:a Maj 2018

En mulen morgon blev snart en solig 1:a Maj med lagom temperatur att vara ute och spela och marschera. Vi startade klockan 09.00 på morgonen från Gunnebo Folkets Hus marscherade ner till
Centrum spelande Sköna Maj. Varför vi ändrat marschväg berodde på att äldreboendet Dalsgården rivs för att ge plats för ett nytt boende som blir klart hösten 2019. Ganska många följde med och marscherade vilket också märktes på den generösa kollekten som även innehöll 20 EURO.
Vid Centrum spelade vi för första gången ute i år vilket ibland märktes på ”timeingen”-
Följande program framfördes: Vivu Esperanto, Fem vårmelodier, Fritiof Anderssons paradmarsh, Kom i min famn, Estrellita, Öppna landskap, Norrköpings Hemvärn (Överste Wadner),Under BlåGul fana

Efter konserten bjöd kåren in till frukost vilken några av våra damer ordnat. Goda smörgåsar och naturligtvis Kungstårta. Ola tackade damerna med varsin blomma.

Därefter begav vi oss in till Spötorget i Västervik för att spela vid årets 1:a Maj Demonstration. Trots att det är valår var det lågt deltagande. Efter några samlingsmarscher marscherade vi till Stadsparken spelande Arbetets Söner och Internationalen. Vi fick stora applåder av publiken och alla stämde in i Internationalen.
Tack alla som ställde upp särskilt de unga trumpetarna som fick axla första trumpetstämman.


//OLA

Påskparad i Västervik på Skärtorsdagen 2018.

I kyligt väder och iskall blåst från havet samlades utanför Stadsparken en tapper skara väl påpälsade musikanter. En jättestor publik och utklädda barn följde oss när vi marscherade till Stora Torget.
Där klädde alla barn en ”påskbjörk” medan vi underhöll med diverse musik som t ex Pippi o Emil och påskparaden m m.
När fingrarna ”slutade fungera” åkte vi hem till värmen och fortsatt påskfirande.

//OLA

ÅRSMÖTE MED GUNNEBO MUSIKKÅR 2018-03- 20
 
Gunnebo Musikkår har haft sitt årsmöte med god anslutning. Kåren som har 43 medlemmar kan se tillbaka på ett bra verksamhetsår. Man har repeterat 28 gånger med en närvaro av i medeltal 31 medlemmar per gång vilket visar på stort intresse. Kåren har gjort 13 framträdanden allt ifrån egna arrangerade konserter till adventskonserter.

Styrelsen har följande utseende: Per-Ola Ålstam ordf., Malin Nordlund vice ordf., Eva Henell sekr.
och Tommy Olofsson kassör.

Gunnar Andersson fortsätter som dirigent med Peter Andersson,  Annika Ronngaard och Thomas Åstrand som vice dirigenter.

Spelprogrammet under våren visar på en intensiv tid för kåren med början med den årliga Påskparaden på Skärtorsdagen och våren avslutas med konsert vid Gränsö Slott den 17 juni.

//OLA.

MUSIKCAFÉ I GUNNEBO FOLKETS HUS 2018-03- 10

Vårt 35:e musikcafé lockade tyvärr mindre publik än föregående år. Vad detta kan bero på fårvi analysera vidare !!
Musikkårens första avdelning innehöll blandad musik såsom  In Treue Fest, Överbyvals, Jag hade en gång en båt, Ensenada och ett fint trumpetsolo av Tommy Persson i A Trumpeter´s Lullaby.
Vidare spelade vi Slottsholmsvalsen i ett arrangemang av Gunnar Andersson. Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad och Stad i ljus, Som avslutning på första avdelningen hade vi premiär på musik ur den japanska filmen Kikis Expressbud.

Under kaffepausen underhöll Västerviks Caféorkester på ett förtjänstfullt sätt.

Musikkårens andra avdelning innehöll bl a ”Storbandsmusik” i form av New York New York
och Sophisticated Ladies. Även ett Povel Ramel potpurri, Den glade bagar´n i San Remo,
We´ll meet again och Brass-Parade  spelades.
Vår dirigent Gunnar Andersson fick blommor och tacksamma applåder gjorde att vi spelade ett extranummer som naturligtvis var "Under blågul fana"
.


//OLA