För större bild klicka på bilden !

Reportage 2013
 

Söndag 2:a Advent 2013 i Gladhammars Kyrka.

Trots dåligt väglag med intensivt snöfall kom 280 personer för att lyssna och medverka i ”Sång och musik i Advent”.
Efter en kortare repetition med manskörerna från Västervik, Vena och Kristdala, bjöd församlingen de medverkande på gott adventskaffe.

Efter att kyrkklockorna hade ringt samman över den snövita nejden inledde kåren med att spela ”Adeste Fideles” och ”Advent” i Gunnar Anderssons arrangemang. Första avdelningen avslutades med ”Grown-up Christmas List”.
Roger Appelqvists mäktiga stämma tillsammans med kår och körer i ”Gören portarna höga” gjorde att den rätta adventsstämningen infann sig i kyrkorummet.
Efter manskörernas första avdelning fortsatte vi med ”Variationer över Det är en ros utsprungen”. Jan Björkman med sin fina stämma var sångsolist i ”Låt mig få tända ett ljus”.
Tillsammans med körerna spelade vi ”Betlehems stjärna” (Gläns över sjö och strand) i Stig Gustafsons fina arrangemang och det blev verkligen stämningsfullt i kyrkan. Avslutningen med Tommy Persson som trumpetsolist i ”O Helga Natt” blev en värdig final som drog ner stora applåder från församlingen. Dirigenter och solister avtackades med blommor och presenter.

//Ola

God jul och Gott Nytt År önskar vi dirigent och musiker i Gunnebo Musikkår samt alla besökare på vår Hemsida. Titta gärna på Hemsidan och kommentera i vår gästbok.

Redaktionen: Jan B, Magnus S, Ola Å m fl.

Repetitionsavslutning 2013-12-03.

Efter att ha repeterat 32 gånger, med en närvaro av i medeltal 28 medlemmar, avslutar vi nu vårt 57:e verksamhetsår. En fantastisk verksamhet, tack alla!
Vi träffades som vanligt i Gunnebo Folkets Hus och spelade igenom lite av Adventsmusiken.
Därefter ”kastade” vi oss  alla 31 närvarande över Birgittas delikata jullandgång. Birgitta är med sin ”markservice” en ovärderlig tillgång för kåren. Hon avtackades med en julblomma. Ola redogjorde för att man gjort klart med ekonomisk ersättning från kommunen till dirigent och kan därför behålla Gunnar under 2014. Ett beslut som mottogs mycket positivt. Även sponsoravtal är klara för 2014. Gunnar tackade Ola för hans arbete med kåren och överlämnade en stilig julblomma. Vi avrundade med kaffe och kaka och träffas nu för julkonsert i Gladhammar den 8 december tillsammans med manskörerna.
//Ola

Frälsningsarméns Julmässa 2013

Traditionsenligt har Gunnebo Musikkår spelat in Advent på Frälsningsarmén i Västervik. Mycket folk hade samlats då nya kårchefen hälsade välkommen. Alla stämde in i ”Gå Sion din konung att möta”. Kåren fortsatte med ”Adeste Fideles” och Olssons ”Advent” i Gunnars fina arrangemang. Även vårt ”nya” stycke ”Grown up Christmas List” klingade fint.

Nils-Inge Andersson hade samlat några yngre ”blåsarelever” från Kulturskolan och tillsammans spelade vi fyra stycken ur deras repertoar. Ungdomarna fick stora applåder och en godispåse!
Vi fortsatte med ”Gören portarna höga” där Roger Appelqvist var sångsolist. Roger sjöng även ”Betlehems Stjärna (Gläns över sjö och strand)”. Jan Björkman var sångsolist i ”Låt mig få tända ett ljus”. Vi avslutade med ”O Helga natt” med Mats Nilsson som eminent trumpetsolist.

Alla musiker avtackades med en liten adventgåva. Nu på tisdag avslutar vi repetitionerna och inmundigar Birgittas goda landgångar. Söndag den 8 december ger vi sista konserten för året i Gladhammars Kyrka.


 //Ola
 

                                                                                      
Vår konsert ”StarDust” blev succé

En publik på nästan 300 personer hade tagit plats i Bryggaren när vår dirigent Gunnar Andersson ”startade” kåren med marschen Alte Kameraden.

Efter marschen delade Ola ut stipendier ur Lilly och Sven Hollanders minnesfond till Mikael Björk och Joel Nilsson. De fick vardera 1.000 kronor för att stimulera och uppmuntra dem att spela vidare i kåren. De mottog sina stipendier under stora applåder och smattrande fanfar.
Vi fortsatte med det välklingande stycket Musique á lá carte.
Jonas Ålstam tog över och blev programmets presentatör. Tack Jonas det gjorde du bra!

Ingrid Lindebratt var kvällens vokalist. En solist vi ”väntat på” i minst fyra år. Nu var hon äntligen här och framförde Fly me to the moon och When I fall in love och fick stormande bifall.
Kåren fortsatte med Ain´t Misbehavin´ där Mats Nilsson och Lars Nordström gjorde fina soloinsatser på trumpet och klarinett.
Så växlade vi över till svensk folkmusik i form av Näckens polska med flera soloinsatser av
bl a våra hornister och Susanne på piccolaflöjt. Horgalåten klingade fint liksom Benny Anderssons Du är min man.

Vi fortsatte med Best of the Beatles och sedan var Tommy Persson och Annika Ronngaard verkligen på topp med sina trumpetspel i O mein Papa.

Ingrid kom tillbaka och var solist på ett utmärkt sätt i StarDust och `s Wonderful.
Samarbetet mellan kåren och Ingrid blev lyckat! Blommor överlämnades till dirigent och vokalist
Som extranummer framfördes We´ll meet again där Ingrid efter introduktionen vandrade in på scenen och sjöng Vera Lynns paradnummer. Stående ovationer gjorde att vi naturligtvis bjöd vår härliga publik på Under Blågul Fana.

Tack alla 40 musiker, dirigent, vokalist och solister för en fantastisk konsert!
Det här lever vi länge på.

Nu återvänder vi till repetitioner inför spelningar i Advent.

//Ola
  
 

Kickoff på Idö 17 augusit 2013

Så har vi startat ett nytt verksamhetsår med Gunnebo Musikkår. Årets kickoff gick av stapeln lördag den 17 augusti då ett 50-tal medlemmar med respektive samlades på Skeppsbrokajen för avfärd med ”Sladö” till Idö. Regnet hängde i luften när vi startade men väl till havs och på Idö fick vi en härlig dag med stundtals solsken.
Väl framme på Idö hälsade festkommittén välkommen och alla samlades runt en välkomstdrink under gemensam samvaro där mycket fanns att ventilera vad som hänt under sommaren. Därefter inbjöds till en god lunch på restaurangen. Eje spelade dragspel och Jonas var allsångsledare.
Kåren, genom Ola, uppvaktade Jan Marberg som under sommaruppehållet passat på att fylla 50 år. Förutom present fick Jan motta kårens bordsstandar.
Gunnar presenterade förslag till program som framarbetats av programkommittén. Höstens ”stora grej” är konsert i Bryggaren söndag den 20 oktober kl. 16.00 med Ingrid Lindebratt som solist. Gunnar uppmanade alla att ställa upp för att få det nya programmet att fungera.
Efter maten tog Idö skärgårdslivs ägare Lars Nilsson oss med på en rundtur med bl a besök på lotsstationens utsiktstorn.
Sen eftermiddag återvände vi till Västervik styrkta till kropp och själ i att ge allt för Gunnebo Musikkår i höst.


Ett TACK till vår eminenta festkommitté för ett väl genomfört arrangemang.

//Ola

                      Nu tar redaktionen sommarlov
      Vi önskar alla besökare av vår hemsida en skön sommar!
  Jan Björkman, Magnus Svensson, Ola Ålstam och alla fotografer

                       

Konsert Stadsparken Västervik 2013-06-18

Äntligen strålande sommarväder! Vi kunde spela i sommaruniform inför en mycket stor publik. Spelglädjen var på topp och framförandet blev mycket lyckat. ”Theme varie” klingade fint. Tommy Persson spelade härligt trumpetsolo i ”Gelsomina”. Sven-Erik Andersson och Lars Norström framförde klarinettduett i ”Räfsnäspolka”.
Några elever ur Kulturskolan framförde med musikkåren ”som stöd” fyra stycken. Vår populäre dirigent avtackades för det avslutande spelåret med blommor och Ola önskade alla musiker en välbehövlig sommarvila.


//Ola

Konsert Gränsö Slott 2013-06-16

När vi anlände till slottet hade arrangören ordnat för inomhuskonsert. Solen kom dock fram och vi spelade utomhus vid cafeterian. En stor publik lyssnade på vår musik som var hämtat ur sommarprogrammet. Vi spelade även Gunnars arrangemang på Emil Liffners vals ”Kanalminnen” vilket passade bra ute på Gränsö

//Ola

Västrums Hembygdsdag 2013-06-16
                                                                                                                 
Denna traditionella spelning inleddes vid kyrkogården med en minnesstund. Därefter marscherade vi upp till Hembygdsgården där man som tur var ordnat ”tak över huvudet” för när vi startade vår underhållning kom regnet. Vi spelade ur vårt sommarprogram och till en del stycken drillade Västerviks Twirling Troup.

//Ola

Svenska Nationaldagen  
                                                                                                                                   Svenska Flaggans dag den 6 juni 2013 firades i strålande försommarväder. Klarblå himmel och en guldgul sol flödade över Västervik. Vi samlades på Spötorget och spelade marscher. Anna Bodjo med Västerviks Twirling Troup kom med hela 40 drillflickor och pojkar. Vi undrade lite till mans hur detta stora ”drillfölje” skulle klara att leda marschen. Allt gick dock jättebra! Kul att man fått så mycket drillelever i föreningen icke minst tack vare Annas stora arbete. Vi marscherade till Stadsparken där en tusenhövdad publik mötte upp. Vår avdelning bestod av ”Land du välsignade”, ”Kuststad/Hemstad (Västervikssången)” som skrevs till den stora Västerviksutställningen 1933. Stycket hade arrangerats av Gunnar Andersson och sången svarade Roger Appelqvist förtjänstfullt för. Vi avslutade att tillsammans med drillflickorna framföra ”Under blågul fana”. Efter en timmas underhållning i vår vackra Stadspark var det dags för utgångsmarschen ”Svensk Polismarsch.


//Ola

Konsert i Bruksparken Ankarsrum den 28 maj 2013

Denna konsert var startskottet på våra ”utomhuskonserter”. Vi var 35 musiker som samlades på scenen i den vackra Bruksparken. Vädret var svalt och blåsigt och publiken fåtalig.
Vi startade med marschen Ölandsbron, fortsatte med Theme Varie. Därefter spelade vi det gamla Sinatraörhänget Somethin´ stupid. Nästa stycke var Best of the Beatles. I Räfsnäspolka var Sven-Erik och Lars solister på sina klarinetter och fingrarna fungerade bra i det kylslagna vädret. Underbart är kort blev sista stycket i första avdelningen.
Härligt gott kaffe med dopp, som Hembygdsföreningens damer hade ordnat, värmde i pausen.
Andra avdelningen inleddes med Dansen går på alla bryggorna/Titta in i min lilla Kajuta. ABBA Gold var nästa stycke och då kom kylan och några regnstänk, varför vi avslutade konserten med Under blågul fana.

Trots allt en bra genomkörare att spela utomhus. Nu laddar vi för Nationaldagen den 6 juni.

//Ola

 

Så har vi i Gunnebo Musikkår åter igen spelat in 1:a Maj.
                                                                                                                                            Det var länge sedan så många samlades vid Gunnebo Centrum för att medverka då vi firade "Maj i by". En senare starttid och fint väder bidrog säkert till detta. 35 musiker med Gunnar Andersson i täten startade marschen spelande Beer:s Sköna Maj. Vid Dalsgården gjorde vi halt för att spela för patienter och personal, som i det fina vädret hade kommit ut för att lyssna på oss. Framme vid centrum spelade vi blandad musik och bl a hälsade vi våren välkommen i "fem vårmelodier". Jag tror vi "slog rekord" då vi hade 4 bastubor "i tjänst". Dessutom invigde Jan Marberg och Eva Larsson de nyinköpta B-kornetterna. En "hemvändare" ,Rolf Gustavsson, barnbarn till den gamle basisten John Andersson, överlämnade en riklig "kollekt" på över 800 kronor, för vilken vi framför vårt varma tack.

Efter konserten inbjöd damklubben till frukost i Folkets Hus. Härliga smörgåsar och naturligtvis som avslutning "Kungstårta". Tack för att ni ställde upp!

 

Vi fortsatte in till Västervik och socialdemokraternas demonstration. Där spelade vi samlingsmusik på Spötorget innan vi under god uppslutning marscherade till Stadsparken där vi avslutade med "Arbetets söner". Vi fick stora applåder och talaren konstaterade: "vad vore en demonstration utan Gunnebo Musikkår"

Nu fortsätter vi repetitionerna med sommarprogrammet inför starten i Ankarsrums Brukspark den 28 maj.

 

//Ola
 

Påskparaden 2013.
 

 Den traditionella Påskparaden på skärtorsdagen blev en kylslagen historia. Endast någon enstaka plusgrad men glada och spelsugna musikanter och massor av barn utklädda till påskkärringar och påskgubbar samlades vid entrén till Stadsparken. Vi blev 30 musiker som spelade marschmusik och marscherade i täten för Påskparaden till Stora Torget. Där klädde barnen en vacker "Påskbjörk" medan vi bl a spelade Easter Parade. Som belöning fick vi påskägg av arrangören Lions.
 

 //Ola
 

 

Årsmöte med Gunnebo Musikkår 2013-03-21
 

 Musikkåren hade sitt årsmöte 2013-03-19 med närvaro av 25 musiker. Vi kan se tillbaka på ett fint verksamhetsår. Under fliken årsberättelse (röd pil) på hemsidan kan du följa verksamheten under 2012. Bland annat kan konstateras att närvaron på repetitionerna varit i medeltal 32 musiker, vilket är mycket bra. Vi kan även konstatera att vår ekonomi är god, men det gäller att hålla i slantarna då bl a sponsringen, som utgör en väsentlig del av våra intäkter, blir allt svårare att kunna få del av.

Vid val till olika funktioner hade valberedningen gjort ett fint arbete vilket betyder i stort sett omval. Dock ersätter Liselott Patrik i musikkommittén och Sören förstärker notbibliotikariesidan.

Nu har vi flera spelningar framför oss under våren. En härlig överraskning är att "Damklubben" lovar att ordna med "morgonfika" den 1 maj där naturligtvis smaskiga kungstårtan ingår.

Nu går vi in i ett nytt verksamhetsår som vi hoppas blir minst lika bra som 2012.

 

//Ola

Succé för det 30:e Musikcafeét 2013-03-09
 

Gunnebo Folkets Hus fylldes till sista plats och publiken fick vara med om en härlig eftermiddag med sång och musik. Våra respektive gjorde ett fantastiskt arbete med att klara serveringen som inklusive medverkande uppgick till nästan 300 personer. Tack alla som ställde upp!

Musikkåren inledde med marschen Ölandsbron varefter vi fortsatte med Theme Varie, ett stycke som är skrivet för symfonisk blåsorkester av Willy Hautvast. Vi fortsatte med Somethi´n Stupid. Tommy Persson var trumpetsolist i Gelsomina ur filmen La Strada. Härligt solo av Tommy i Gunnars fina arrangemang. Första avdelningen avslutades med Best of the Beatles. Det är i år 50 år sedan Kersti Adams-Ray startade det första programmet i svensk TV med populärmusik. Programmet hette Drop In och i detta medverkade Beatles för första gången i svensk TV.

Efter att ha givit plats på scenen kom våra första gäster Västerviks Manskör. 35 man stark gav kören ett underhållande program som representerade svensk manskörsrepertoar. Musikkåren uppvaktades till det 30:e cafeét med Sångarmarsch och blommor. Även körens dirigent Thomas Åstrand fick blommor.

Kaffe med dopp smakade nu utmärkt och Västerviks GlaPack underhöll på ett lättsamt och humoristiskt sätt.

Musikkårens andra avdelning inleddes med Lars Hays Räfsnäspolka för 2 klarinetter där Sven-Erik och Lars på ett fint sätt tolkade detta nummer. Povel Ramels, Underbart är kort ur filmen Ratata, var nästa stycke. Publiken medverkade med allsång i Dans på alla bryggorna, Titta in i min lilla kajuta och ett pottpuri med Lasse Dahlqvistmelodier. Detta gav en liten smak om att sommaren kanske är på väg trots att isiga vindar svepte runt Folkets Hus. Vi fortsatte med Cirkus Finemang och ABBA Gold. Avslutningen Wéll meet again hade arrangerats av Gunnar till det första caféet 1984. Vår populära dirigent Gunnar Andersson fick blommor och naturligtvis blev "utgångsmarschen" Under Blågul Fana.

Ett härligt 30-års Musikcafé att minnas icke minst tack vare Gunnebo Musikkårs härliga och engagerande musiker.

Nu väntar Påskparad i Västervik på skärtorsdagen om inte vädret ställer till ett spratt!

 

 //Ola

 

Så har vi då startat spelåret 2013 med sedvanlig julgranssväng i Gunnebo Folkets Hus den 25 januari. Tyvärr var det något mindre med barn, men lekledaren Birgitta Svensson fick igång alla vuxna varför flera ringar dansade sig varma till alla jullekarna som vi spelade. Efter dansen fick barn och medverkande varsin godispåse och jag kan avslöja frågan på bilden. Det fanns sega gubbar i påsen!

 

                           //Ola