Reportage 2012.                                                             

Söndag den 2 Advent  betyder alltid Gladhammars kyrka för Gunnebo Musikkår. Ett härligt vitt snötäcke och mängder av marschaller mötte oss när vi tillsammans med manskörerna från Västervik, Vena och Kristdala anlände till kyrkan. Efter en kort repetition bjöds vi på gott adventskaffe av församlingen innan klockorna ringde till "Sång och musik i Advent". Hela kyrkorummet och läktarna fylldes. Mer än 300 kyrkobesökare och 80 medverkande är en bra siffra. Vilken landsbygdsförsamling har 50 sångare och 30 musiker på plats samtidigt?

Kåren började med att spela "Adeste Fideles" och "Advent" i Gunnar Anderssons arrangemang. Första avdelningen avslutades med "Hosianna Davids son". Roger Appelqvist var sångsolist då vi tillsammans spelade och sjöng Davids psalm XXIV "Gören portarna höga". Efter manskörerna fortsatte vi med Morricones härligt klingande "Paradiso". Mel Torme och Robert Wells "The Christmas song" är ny för i år och avdelningen två avslutades med "Betlehems stjärna" i Stig Gustafsons vackra arrangemang. Hela konserten avslutades med Adams "O Helga Natt" med Tommy Perssons härliga trumpetsolo. Långa välförtjänta applåder från publiken och gåvor till dirigenterna blev lön för en bra genomförd adventskonsert.

Nu tar redaktionen helgledigt! God jul och Gott Nytt År till dirigent, musiker i Gunnebo Musikkår och hemsidans besökare önskar Jan B och Ola.

//Ola

Tisdag den 4 december var det repetitionsavslutning. Efter att ha spelat lite adventsmusik samlades vi och åt en härlig "jul-landgång" som Birgitta hade ordnat. Trots snöoväder kom 26 tappra till avslutningen. Ola tackade alla för ett fantastiskt musikår med 29 repetitioner och en "medelnärvaro" på 30 musiker. Totalt har vi gjort 14 framträdanden. Till Birgitta överlämnades blommor för perfekt "marktjänst" under året. Gunnar tackade alla för ett bra genomfört år och överlämnade en blomma till Ola, en blomma som jag gärna delar med mig av till alla musiker och framförallt en behjälplig och skrivande hustru,

//Ola

Lördagen den 1 december startade vi våra Adventskonserter med att traditionsenligt spela på Frälsningsarméns julmässa. Lokalen var fullsatt av förväntansfulla åhörare då Anita Björkman hälsade välkommen och vi alla spelade och sjöng in Advent i "Gå Sion Din Konung att möta". Vi framförde vår traditionsenliga adventsrepertoar och även en del nyheter med Roger som sångsolist och Mats som trumpetsolist. Nils-Inge hade "tagit med" några ungdomar från Kulturskolan och tillsammans spelade vi fem stycken vilket blev mycket uppskattat. Sedvanligt avtackades vi med en liten minnespresent och kaffet med dopp smakade bra då vi även kunde få se och lyssna till en fin luciatablå.

//Ola

Konsert i Bryggaren den 28 oktober 2012-10-29

 

Inför god publiktillströmning och med "våra tidningar" i salongen framförde vi vår höstkonsert i Bryggaren. Närvaron i kåren var mycket bra (40 musiker).

Vi startade med marschen Ölandsbron där publiken fick gissa sig fram till marschens namn. Trombonerna spelade sin insats "vid Färjestaden" perfekt. Vi fortsatte med Somethin´ stupid innan Tommy Persson var trumpetsolist i Gelsomina i ett arrangemang av Gunnar Andersson. Nästa nummer var Bequine Festival innan vi framförde Erik Leidzéns First Swedish Rhapsody på ett bra sätt där såväl nyanser som de olika partierna blev "balanserade". Jonas Ålstam spelade på trombon Rosor från Picardy innan det fina arrangemanget Send in the Clowns framfördes. Eurovisionsslagervinnaren Take me to the heaven eller Tusen och en natt svängde bra. Lars Norström spelade ett fint altsaxsolo i det något "knepiga" arrangemanget på Sophisticated Lady. Cirkus Finemang var nästa stycke med fina insatser av   bl a basar och träverket. I ABBA-Gold hedrades gruppen som tog namnet ABBA 1972. Våra flöjtister Susanne Israel och Eva Henell spelade smäktande duett i Only Love innan vi tog avsked av den entusiastiska publiken med We´ll meet again. Efter blommor till dirigent och solister applåderade publiken fram ett extranummer som naturligtvis blev Under Blågul Fana.

En härlig konsert att minnas!

Nu byter vi repertoar inför adventkonserterna. Hoppas även då på denna fina uppslutning av våra härliga musiker.

//Ola

TerraNova dagen som anordnas av BostadsBolaget och Hyresgästföreningen blev höstens första framträdande. Vi samlades och spelade en stund för de äldre på Vapengränd innan vi fortsatte till TerraNova där en hel del publik samlats. Vi spelade marscher och stycken ur smånotsrepertoaren.

Nu fortsätter vi med repetitioner inför höstkonserten den 28 oktober. Starten den 28 augusti var mycket bra med 33 närvarande musiker, varför styrelse och dirigent hoppas på en lika stor uppslutning kommande tisdagar.

//Ola

Gunnebo Musikkår hade på lördagen den 11 augusti säsongsupptakt.                                                                                                                                                          Festkommittén bjöd in en fullsatt buss med musiker och respektive till en resa ut i det blå med rubriken "En resa med PUFF, TUT och BLÅS". Första anhalten visade sig vara ångbåtsbryggan i Tranås där ångbåten S/S Boxholm II väntade för en underbar färd på sjön Sommen i härligt sommarväder. Kårens dragspelare Eije och Göran såg till att hålla stämningen uppe med massor av allsång. Vi lade till vid samhället Sommen för en härlig middag på "Lugnalandet hotell och konferens".

Väl tillbaka till Tranås ställdes färden mot Eksjö och Eksjö International Tattoo. Ett tattoo med närhet till publik och medverkande vilket gjorde det mycket se- och hörvärt. Medverkande var musikkårer från Sverige, Österrike, Danmark, Nederländerna och England. Mycket imponerande framträdande gjorde "Roskilde Garden" och musikaliskt en kår av "elitsoldater" från Frälsningsarmén i England, "The Household Troops band".

Finalen blev mycket pampig med 250 blåsmusiker. Bl a spelades delar ut "First Swedish Rhapsody" som vi kommer att träna på i höst."Bred dina vida vingar" lämnade inget öga torrt bl a med fint trumpetsolo uppe från kyrktornet. Tattoot avslutades som sig bör med "Du Gamla Du Fria".

En härlig avslutning som bör ge musikerna i Gunnebo Musikkår extra energi att börja repetera in en ny repertoar inför höstkonserten i Bryggaren den 28 oktober.

 

// Ola

 

VÄSTRUMS HEMBYGDSDAG / KONSERT VID GRÄNSÖ SLOTT 2012-06-17

 

Efter en regnig morgon kom solen och hembygdsdagen genomfördes i fint väder. Vi samlades vid kyrkogårdsmuren där vi spelade Land Du Välsignade och Härlig Är Jorden. Ragnar Westergrens dikt "Till de hädangångnas minne" lästes. Därefter marscherade vi till hembygdsparken där vi fortsatte att spela ur sommarrepertoaren. Konserten blev längre än vanligt då Drillflickorna hade lämnat ett sent återbud. Efter spelningen bjöds vi på kaffe och smörgås. En traditionell spelning som vi genomfört under många år.

 

Vi fortsatte till Gränsö Slott där en tilltagande västanvind gjorde att vi flyttade från scenen till en skyddad plats vid Slottscaféet. En stor publik följde konserten och såg ut att trivas i solskenet. Vi spelade samma repertoar som i Stadsparken. Det var tredje året som vi spelade på Gränsö. Ola tackade dirigent och medlemmar för en väl genomförd vårsäsong och önskade ett trevligt sommarlov och välkommen till "Kick offen" i augusti.

Tack till "redaktionen" för arbetet med hemsidan som verkligen blivit populär. Mer än 2.100 besök på 6 månader är imponerande. Nu får kamera och penna vila, för även vi tar sommarlov.

 //Ola

KONSERT I STADSPARKEN DEN 12 juni 2012

 

Lagom till konserten kom ett regnmoln och lade sig över Västervik. Trots detta kom det en hel del publik och lyssnade på oss. Vi var 35 musiker och inledde med Svensk Polismarsch. Därefter spelade vi en fanfar för ABF vars organisation fyller 100 år. ABF har under många år på ett förtjänstfullt sätt varit en av kårens sponsorer. Vi fortsatte programmet med En fattig trubadur, You raice me up (Rör vid min själ) och Fritiof Anderssons Paradmarsch. Lena Strömbäck sjöng på ett utmärkt sätt med sin vackra stämma The Rose och Don´t cry for me Argentina ur Evita. Vi fortsatte med Sailor Medley och ledmotivet från filmen Cinema Paradiso. I´m gettin´ sentimental over you fick paraplyerna bland publiken att svänga med. Lena framförde Colors of the wind (färger i en vind) innan vi avslutade med Well meet again. Arne Meijer tackade kåren och den tappra publiken vilket slutade med att kåren gjorde ett extranummer tillsammans med Lena då vi framförde Yours ("Din").

En bra genomförd konsert i dåligt väder!

  //Ola

NATIONALDAGSFIRANDET den 6 juni i Västervik lockade stor publik. Redan då vi spelade samlingsmarscher utanför Bryggaren var det täta åskådarled. Vi marscherade upp till Stadsparken där firandet fortsatte. Den svenska flaggan hissades till Svenska Arméns Paradmarsch. Vi spelade Land Du Välsignade, Fritiof Anderssons Paradmarsch samt till drilluppvisningen, Under Blågul Fana. I VT skrev reportern hur bra drillflickorna var, men berörde inte med ett ord att de "backades upp" av en 35 musiker stark Gunnebo Musikkår ?! Efter nationalsången spelade vi till utmarschen och kunde konstatera att kåren på ett fint sätt medverkat vid Nationaldagsfirandet.

   /Ola

KONSERT I BRUKSPARKEN TISDAGEN 22-5-2012

 

På tisdagskvällen höll ett trettital musiker i Gunnebo Musikkår under ledning av dirigent Gunnar Andersson traditionsenlig konsert i den vackra bruksparken i Ankarsrum. För första gången på flera år med riktigt fint försommarväder, men trots detta en ganska fåtalig publik.De som kom fick höra musik i många olika stilar, från marsch till typ storbandsmusik. Presentatör av programmet var  kårens ordförande Per-Ola Ålstam.

Kåren inledde med Per Grundströms "Svensk Polismarsch". Därpå följde i tur och ordning; "En fattig trubadur" i ett fint arr. av Mats Olsson, "You raise me up" i arr. av Gunnar Andersson,"Fritjof Anderssons paradmarch", "The Rose" ur filmen med samma namn, "Don´t cry for me Argentina" ur A.L. Webbers musical Evita.Kåren avslutade första avdelningen med ett potpurri sjömanssånger "Sailor medley" i ett arr. av Ingemar Wåhlin.

I pausen serverades kårmedlemmarna gott kaffe med dopp av arrangören Ankarsrums Samhällsförening.

Musikkårens andra avdelning inleddes med vårmelodin "Sköna Maj", följt av Ennio Morricones "Cinema Paradiso" ur filmen med samma namn. Därefter växlade kåren om till storbandsmusik med "I´m Gettin´ Sentimentel over You", en av Tommy Dorseys signaturmelodier, följt av "Copacabana" och "On the sunny side of the street" och avslutades konserten med Gunnar Anderssons arr. av "We´ll meet again" som numer är kårens sedvanliga avslutningsmelodi.

 

vid pennan/S-E "Baltzar" Andersson

 

 

 

1:a Maj i Gunnebo och Västervik

 

Så har vi då spelat in Maj 2012. I strålande sol, men något kylslaget väder, spelade vi "Sköna Maj" och vandrade runt på Gunnebo. Vi gjorde halt vid Dalsgården och fortsatte därefter till centrum där vi spelade en stund blandad musik, allt från marscher till "Fem Vårmelodier" och Olav Gertels "Vårvisa". En ganska stor publik vandrade med och lyssnade även på konserten. Vi tackar för den generösa "kollekten" som fyllde Gunnars mössa.

                            Vid lunchtid samlades vi och spelade marschmusik vid Bryggaren för att senare gå i täten i Demonstrationståget till Stadsparken. Deltagarantalet verkade vara det största på flera år. Dirigent och alla musiker tackas för ett bra utfört "arbete". Speciellt tackar vi Sven-Erik Jacobsson som hjälpte vår trumpetsektion. Även vår ordinarie tubaist Fredrik Ekvall spelade trumpet och Thomas Åstrand spelade tuba i stället för flöjt. Härligt att kunna ha sådana förmågor i kåren!

Nu följer närmast ett par repetitioner med sommarprogrammet vilket startar i Bruksparken Ankarsrum tisdagen den 22 maj.

     /Ola

 

PÅSKPARAD i Västervik 2012-04-05

 

På skärtorsdagens eftermiddag var det åter dags för den traditionella påskparaden. Rekordmycket folk hade samlats med massor av påskkärringar och påskgubbar. Musikkåren spelade samlingsmarscher uppe vid Stadsparken. Med Västerviks äldsta brandbil i täten tågade vi, till Svensk Polismarsch och Kalmarbrigaden, genom Centrum fram till Stora Torget där barnen klädde det stora påskträdet. Vi spelade bl a Easter Parade (Påskparaden) Fritiof Anderssons paradmarsch och Your´s samt en del marscher. Påskäggen räckte inte till alla barn varför vi i kåren fick gå hem och fira påsk utan detta godis!

/Ola

MUSIKCAFÉ I GUNNEBO FOLKETS HUS 2012-03-31

 

Så var då det 29:e musikcaféet avklarat! Massor med publik (nästan fullsatt), 35 spelsugna musiker i kåren, Lena Strömbäck i högform och som vanligt GlaPack i spexartagen.

GlaPack inledde som förband när publiken samlades.

Kåren inledde med Per Grundströms "svensk polismarsch", den sista marschen han skrev 1962 till Stockholmspolisens musikkårs 25-årsjubileum. "En fattig trubadur" i ett fint Mats Olsson arrangemang var nästa stycke. "Soleado" klingade fint i ett Ingemar Wåhlin arrangemang. "Fritioj Andersson Paradmarsch" fick publiken att sjunga med. Så var det dags för Lena Strömbäck vår vokalist. Hon inledde med "The rose" ur filmen med samma namn vilken speglar all tragik bakom sångerskan Janies Joplins liv. Lena fortsatte att på ett utmärkt sätt framföra "Don´t cry for me Argentin" ur A.L.Webbers musical Evita. Vi avslutade första avdelningen med ett potpuri sjömanssånger "sailor medley" i ett arrangemang av Ingemar Wåhlin som han ursprungligen skrev till "SON" (symfoniorkestern i Norrköping).

Våra respektive fick så träda i funktion med kaffeservering varefter GlaPack tog vid och underhöll där bl a "Tulpaner från Amsterdam" blev "Tulpaner från Ankarsrum".

Musikkårens andra avdelning inleddes med Ennio Morriconis "Cinema Paradiso" ur filmen med samma namn. Ett musikstycke som håller på att bli kårens favorit. Därefter växlade vi om till storbandsmusik i "I´m gettin´ sentimental over you", en av Tommy Dorseys signaturmelodier. Tyvärr fanns det ej utrymme för dans i den fullsatta lokalen! Vi fortsatte med "Copacabana" där slagverkssektionen fick "bekänna färg". Lena återkom med sin favoritmelodi. "My heart will go on" ur filmen Titanic och hon avslutade med ledmotivet ur filmen Pocahontas, på svenska "färger i en vind"

Lena tackades med stormande applåder! Musikcaféet avslutades med Gunnars arrangemang på "We´ll meet again". Dirigent och solist tackades med blommor och extranumret "Under blågul fana" måste bara finnas med!

Nu laddar vi för musikcafé nr 30.

  /Ola

Årsmöte med Gunnebo Musikkår  2012-03-13

 

Gunnebo Musikkår har haft årsmöte under mycket god tillslutning. Kåren har idag 48 medlemmar, en ökning med 3 sedan föregående år. Genom att var "aktiva" även utanför Kulturskolan har man lyckats få nya musiker. Under året har kåren genomfört 29 repetitioner och gjort 20 framträdanden, allt ifrån populärkonserter till kyrkokonserter. Flera medlemmar har under året uppvaktats med kårens standar. Årsmötet beslutade efter förslag från styrelsen att utse Bertil Björkvik till hedersmedlem efter att ha tillhört kåren ända från starten 1956.

Kårens ekonomi är god, icke minst tack vare att flera sponsoravtal tecknats. Under året har även en hemsida öppnats och som blivit mycket populär.

Kulturskolans rektor Peter Andersson informerade om verksamheten. Bl a har en grupp med 12 elever startat upp i Gunnebo. Även det kärva ekonomiska läget diskuterades . Den planerade sommarorkestern beräknas kunna starta 2013.

Gunnar Andersson fortsätter som dirigent med Peter Andersson, Annika Ronngaard och Thomas Åstrand som vice dirigenter. Styrelsen består av: Per-Ola Ålstam ordförande, Eva Henell vice ordförande, Lars Axmon kassör och Ivan Persson sekreterare.

Flera spelningar väntar under våren. Närmast gäller Gunnebo Musikkårs populära Musikcafé i Gunnebo Folkets Hus den 31 mars tillsammans med Västerviks Glápack.

 

Åm

Så har ett nytt verksamhetsår startat för Gunnebo Musikkår.

 

Traditionsenligt var det spelning då Julen dansades ut i Gunnebo Folkets Hus fredagen den 27 januari 2012. Många barn och föräldrar dansade sig varma till alla danslekar som Birgitta Svensson var ledare för. När alla "släppt iväg" ett par ljudliga raketer och sjungit "Nu är glada julen slut" kom tomtarna och delade ut påsar till barnen. Även vi musikanter fick som "gage" var sin påse.