Reportage 2019
 

1:a maj 2019, tur med vädret!
 
Väderprognosen visade regn inför vårt 1:a maj-firande, men när vi samlades strax innan kl 9 på morgonen i Gunnebo så var det istället ganska soligt och skönt. Vi genomförde vår traditionella marsch till ”Sköna maj, välkommen” genom Gunnebo och avslutade med en liten vårkonsert i centrum. Ett 50-tal personer hade letat sig ut för att lyssna på oss och utöver det var det ett antal personer som hade första parkett från sina egna lägenheter. Vi spelade ett blandat program med Norrköpings hemvärn, Kom i min famn, Fem vårmelodier, Vivu Esperanto, Estrellita och Under Blågul Fana.  Vi tackades av publiken med en generös kollekt, TACK!
Under promenaden tillbaka till Folkets hus började det regna och vi skyndade in till gott kaffe, smörgåsar och kungstårta, som några av kårens respektive hade ordnat så fint med.
 
Därefter begav vi oss in till Västervik för att medverka vid årets 1:a Maj demonstration. Det regnade fortfarande men en stund efter att vi samlats på Spötorget avtog droppandet och det började klarna upp. Vi spelade bland annat In Treue fest, Sköna maj och Under blågul fana och lyckades blåsa bort de sista regnmolnen. Marschen gick sedan till tonerna av Arbetets söner och Internationalen till Stadsparken där arrangören tackade för vår medverkan med orden ” Ett viktigt kulturinslag, som vi hoppas kunna njuta av lång tid framöver”. Avslutningsvis spelade vi Internationalen än en gång och publiken sjöng.
 
/Malin

Påskparad  i Västervik på skärtorsdag 2019
 
I härligt vårväder genomförde vi årets påskparad som lockade runt 1500 personer, vilket kanske är rekord. Utklädda barn, deras föräldrar och många andra åhörare var mer och marscherade från Stadsparken till Stora torget där barnen hjälpte till att klä den stora påskbjörken. Musikkåren spelade ett blandat program med bland annat Pippi o Emil, Easter parade och Under blågul fana.
 
/Malin

MUSIKCAFÈ I GUNNEBO FOLKETS HUS 2019-04-06

För 36:e året har musikkåren anordnat musikcafé i Gunnebo, för första gången under ledning av vår nya dirigent Annika Ronngaard. Under första avdelningen spelades: 
Marsch pannkaka, Med hundra gitarrer, Memory, The Hunchback of Notre Dame, Jämtländsk brudmarsch 
och Cinema Paradiso


I kaffepausen fortsatte underhållningen med att Jan Björkman och Roger Appelqvist sjöng och spelade. De fick även en bejublad förstärkning av en av kårens "damer" (=respektive till en musikant i kåren) Katarina Jonsson i ett av styckena. Under pausen passade kårens nya ordförande även på att överraska Per-Ola Ålstam med en avtackning för hans dryga 40-åriga engagemang som kårens ordförande.

Efter pausen fortsatte musikkåren med:
March "Seventeen come Sunday", Jupiter hymn, Give my regards to Broadway, Don't stop me now
Brassparade och We'll meet again.


Jan, Roger och Annika tackades särskilt med blommor och vi avslutade därefter en trevlig stund med extranumret "Under blågul fana".
Årets musikcafé lockade en mindre publik än föregående år och vi hoppas att vi ska kunna hitta något sätt att vända den trenden för att även fortsättningsvis kunna bjuda in till detta uppskattade evenemang.


/Malin

Han lämnar över ansvaret efter 40 år

Sju år på heltid. Ungefär så mycket ideellt arbete har Per-Ola Ålstam lagt ner under sin tid som ordförande i Gunnebo Musikkår. Under lördagens musikcafé överraskades han med gåva och tacktal.

Gunnebo Musikkår är en symfonisk blåsorkester med gamla anor som i dagsläget har drygt 40 medlemmar. En tradition sedan början av 1980-talet är det årliga musikcaféet i Gunnebo Folkets hus. Lördagens konsert drog cirka 100 personer som fick höra orkestern spela verk från musikaler, ledmotiv från film och såklart marschmusik. I pausen steg den nya ordföranden Malin Nordlund upp på scenen för att säga några ord.
Utan personer som är beredda att lägga ner tid ideellt så skulle vårt samhälle bli väldigt fattigt på både kultur och idrott. Det är dock inte många föreningar som kan presentera en medlem som har lagt ner så mycket tid och arbete som Per-Ola Ålstam har gjort i Gunnebo musikförening.

För att få ett grepp om hur mycket tid det faktiskt handlar om hade Malin Nordlund gjort en beräkning och kommit fram till att det rör sig om mer än sju år på heltid. Per-Ola Ålstam gick med i föreningen 1957 och varit ordförande sedan slutet av 1970-talet. På scenen fick han ta emot en statyett signerad Västervikskonstnären KG Petersson.

Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta Malin och Annika Ronngaard, som är ny dirigent i kåren. sade Per-Ola Ålstam, som kommer att sitta kvar som vice ordförande.
Det känns lite vemodigt säger Ola, men jag är inte orolig. Jag är tacksam att Malin axlar manteln


 

NY ORDFÖRANDE I GUNNEBO MUSIKKÅR

Gunnebo Musikkår har haft årsmöte med god uppslutning. Kåren redovisar ett intensivt verksamhetsår 2018. Vid årsskiftet hade kåren 43 medlemmar och har repeterat 28 gånger med en närvaro av i medeltal 27 medlemmar samt gjort 14 framträdanden. Bland dessa framträdanden kan nämnas Musikcafé i Gunnebo, Påskparad, invigning av äldreboendet  Korallen, konserter i Stadsparken och Västerviks- Teater och Konferens och som avslutning av spelåret Adventskonsert inför stor publik i Gladhammars Kyrka.

Efter 40 år som ordförande lämnar nu Per-Ola Ålstam den posten och till ny ordförande valdes enhälligt Malin Nordlund. I sitt tacktal till Per-Ola framhöll hon det stora arbete och engagemang han lagt ner i kåren. Styrelsen består av: Malin Nordlund ordförande, Per-Ola Ålstam vice ordförande, Tommy Olofsson kassör och Eva Henell sekreterare. Dirigent är Annika Ronngaard och vice dirigeter Peter Andersson och Thomas Åstrand. Vid mötet antogs en integritetspolicy (GDPR) för kåren.

Inför våren har kåren många spelningar som startar med Musikcafé i Gunnebo Folkets Hus den 6 april och avslutas med konsert på Gränsö den 16 juni.

KICKOFF MED GUNNEBO MUSIKKÅR
 
Gunnebo Musikkårs kickoff gick i år till Louis de Geerhallen i Norrköping. Efter en god teatersupé intog vi våra platser för en konsert med The Milano Festival Opera, bestående av symfoniorkester och kör på cirka 100 personer under ledning av Marcin Wolniewski. Hela konserten hade ett tema nämligen att fira den italienske kompositören Ennio Morricone, idag över 90 år gammal, som genom åren komponerat cirka 500 musikstycken för film och TV. Bland alla priser han vunnit är bland annat Oscarsstatyett och det svenska Polarpriset. Många av hans melodier är framförallt från filmer av Sergio Leones med mycket inriktning på ”spagettiwesternfilmer”.
Från den mera än två timmar långa konserten kan nämnas ett fantastiskt oboesolo i Gabriels Oboe ur filmen The Mission där även sopranen Monika Piechazek sjöng underbart och drog ner rungande applåder. Ur filmen Den Gode Den onde och den Fule framfördes The Ecstasy off Gold av sopranen Anna Ciereszko.
Nämnas kan att Gunnebo Musikkår i sin vårrepertoar kommer att spela Morricone, nämligen ledmotivet ur filmen Cinema Paradiso.
Mycket nöjda nådde vi Västervik vid midnatt efter en fantastisk musikupplevelse!

/// OLA