Historik med bilder från 1881 och framåt

 

  

Vi vet att redan 1881 bildades den första musikkåren.

Det var två tränade musiker, fabriksbokhållare Milde och tråddragare Alfred Nilsson som tog initiativet till första kåren, totalt 7 man. Vi tror denna bild är den första på kåren tagen 1897.

 

Det fanns en tid då det existerade två kårer i Gunnebo. Här ser vi en av dem från någon gång mellan åren 1915-1920

 

 

Denna bild visar Gunnebo Musikkår år 1952.

1956 beslutade Gladhammar och Hallingebergs kommuner att gå samman om en gemensam musikledartjänst. Den 27 september valdes den första styrelsen och kåren fick 15 medlemmar vid starten och flera anslöt under det första året. Ekonomi var dålig med bara 31:50 i kassan, men Gunnebo Bruk köpte instrument för 3.714 kronor och har genom alla år ställt upp för kåren.

 

Första ledaren var musikfanjunkare Rundgren från Vimmerby och han omorganiserade kåren med bl.a. träinstrument. Han startade även en ungdomsorkester och hans idoga arbete gav snart resultat.

 

Gunnebo Ungdomsorkester 1957. Startad av musiklärare (fanjunkare) Ernst Rundgren.              Fotot är taget vid konsert  på NTO-lokalen Valstadsvägen. Verkebäck

Medlemmar från vänster: Åke Nimhed, basun . Sven Inge Lind ,trumpet . Anders Ålstam, horn . Fred Nimhed, bas . Bengt-Arne Jonsson, esskornett . Björn Franzén, b-kornett

1958 efterträddes han av musikfanjunkare Karl Andersson och här ser vi en bild tagen vid disponentbostaden i Gunnebo 1959 då vi av Gunnebo Bruk fått vår första uniformsuppsättning.

 

 

1964 behövdes en heltidstjänst per kommun och Andersson valde Ankarsrumskåren och vi fick en ny ledare i Willy Erling Karlsson.

 

 

Han efterträddes 1967 av musiklärare Lennart Cederholm.

 

 

 

 

 

 

1969 blev Inge Jonsson vår dirigent.

 

Från 1974 leds kåren av Gunnar Andersson. Han är en duktig musiker och skicklig ledare som genom sin entusiasm fått vår musikkår till vad den är idag.

Om vi försöker ta fram några viktiga händelser under de här alla åren kan vi nämna:

Den äldsta traditionen att på 1:a maj-morgonen gå runt bruket och spela "Sköna maj välkommen".

 

En återkommande spelning var förr de populära Gunnebodagarna. Här från 1971.

 

1984 startade vi tillsammans med, dåvarande Gunnebo Manskör, musikcafé i Gunnebo Folkets Hus. Ett evenemang som fortfarande pågår och har lockat stor publik genom åren.

 

 

Vi har gjort spelningar för Gunnebo Bruk. Här på Elmiamässan 1986.

1988 fick vi nya uniformer av Gunnebo Bruk och kommunen vilka invigdes på 1:a maj-morgonen.

 

 

Vi har naturligtvis också firat flera jubileer. Här en bild från 35-år eller 110-års jubileet.

 

1994 startade Överumskåren tattoo vilket blev en manifestation för blåsmusiken. Kårerna från Gunnebo, Vena och Överum deltar och tattoo sker varje år hos någon av kårerna.

 

1997 och några år frammåt medverkade kåren vid den stora travtävlingen Åbys stora pris i Göteborg. En upplevelse att inför ca 20.000 åskådare marschera samt spela deltagarnas nationalsånger.

 

1998 lyckades vi engagera den populära orkesterledaren och dansbandsmusikern Ingmar Nordström och vi gav en konsert i ett utsålt Bryggaren.

 

 

Musikkåren har under åren gjort några utlandsresor. 1982 gästade vi Västerviks vänort i Norge, Langesund.

 

  

Här ser vi Langesunds medaljkung Thor-Willy tillsammans med våra fanbärare i Tjustdräkt.

 

 

1992 var vi åter i Langesund och fick då vara med och fira Norges nationaldag den 17 maj. En upplevelse i färgprakt och glädje.

 

 

  

Något som vi sent kommer att glömma.

 

 

1992 gästades vi av kåren från Västerviks vänort i Lettland, Ventspils. Tyvärr kunde vi inte återgälda besöket då vår och kommunens ekonomi satte stopp för detta.

 

 

År 2001 besökte vi Västerviks vänort i Danmark, Tönder. En trevlig stad som mottog kåren med värme och glädje.

 

2005 samlades alla blåsmusiker i För Tjust i Blås med musikdirektör Lars-Gunnar Björklund, Stockholm som instruktör och ledare och med en pampig avslutningskonsert i Bryggaren.

 

 

 

 

 

Musikkåren har genom åren haft många ungdomar som kunnat gå vidare inom musiken och utbilda sig till musiklärare, yrkesmusiker samt ett flertal som fått förmånen att göra sin militärtjänst inom försvarets värnpliktiga musikkårer. Här ser vi en, Mikael Milton.

 

Vi har härmed försökt skildra några händelser under åren. Denna bild visar Gunnebo Musikkår av idag då vi på somrarna spelade för en av våra äldsta uppdragsgivare, Västrums Hembygdsförening.

Vi samlas varje tisdag till repetition i Gunnebo Folkets Hus och intresset är stort bland medlemmarna. Gunnebo Musikkår har idag en repertoar som spänner över ett brett fält allt från kyrkomusik till ren underhållningsmusik.

 

 

 

Vi hoppas att musikintresset kommer att bestå och nya medlemmar tillkommer samt att vår trogna publik kommer och lyssnar på oss.